GEORGE TOWN: Pasukan Harimau Kumbang diharap dapat mempamerkan aksi lebih cemerlang pada saingan Liga Super 2022 musim ini sekali gus mengulangi kejayaan silam.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, meskipun berdepan kekalahan pada perlawanan pembukaan Liga Super menentang pasukan JDT baru -baru ini, namun itu bukan penamat kejayaan sebaliknya permulaan untuk terus bangkit pada perlawanan seterusnya.

Kon Yeow berkata, dengan pelancaran jersi pasukan tuan rumah yang baharu hari ini, ia diharap dapat menyuntik semangat skuad Penang FC itu untuk beraksi mencapai kedudukan membanggakan pada musim ini.

Jersi bertemakan ‘To The Highest’ direka khas syarikat Puma dengan olahan corak ombak biru kuning dengan nilai abstrak digital.

Selain itu, ia juga diilhamkan bagi meraikan ciri-ciri Pulau Pinang yang dikelilingi laut selaras dengan salah satu visi Penang2030 iaitu Penang Smart City yang memfokuskan kepada Penang Digitalisation.

Selain jersi, sebuah lagu turut digubah khas oleh salah seorang Lembaga Pengarah Penang FC bersempena pelancaran jersi baharu tersebut.

“Kita berharap pasukan Harimau Kumbang akan mencapai keputusan yang baik serta memenuhi harapan dan impian peminat-peminat yang mahukan pasukan kesayangan mereka mencapai kedudukan yang membanggakan.

“Dengan pelancaran jersi pasukan tuan rumah yang amat unik ini, moga-moga ia menjadi perangsang dan meniup semangat juang tinggi untuk pasukan negeri Pulau Pinang mengulangi kejayaan -kejayaan silam.“

Pada masa sama juga kita harap pasukan dapat terus melahirkan bintang-bintang yang dapat mewakili pasukan bola sepak negara demi memartabatkan kembali kehebatan pasukan bola sepak negara di persada antarabangsa,” kata Kon Yeow.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran jersi baru pasukan tuan rumah di Pejabat Ketua Menteri di Komtar di sini, pada Isnin.

Turut hadir Pengerusi Belia dan Sukan Negeri, Soon Lip Chee; Lembaga Pengarah Penang FC , S. Bharati; jurulatih Penang FC, Tomas Trucha serta pemain-pemain Penang FC.

Sumber: Astro Awani